periodontitis
Febrer 06, 2020

Periodontitis: Símptomes, causes i tractament

A Ilerdent som especialistes en prevenir i tractar malalties periodontals. Per tal de poder saber si estàs patint aquesta malaltia, sovint silenciosa, t’expliquem quines són les causes més comuns i com podem ajudar-te a tractar-la, tan si et trobes en la primera fase com en les etapes més avançades.

Causes i conseqüències de la periodontitis

La periodontitis és una malaltia que afecta les genives i les estructures de suport de les dents. L'etapa més primerenca de la malaltia periodontal és la gingivitis, que es caracteritza per l'enrogiment de les genives, que s'inflamen i sagnen fàcilment. Existeixen molt poques molèsties en aquesta etapa, però no podem oblidar que el perill està latent.

Una gingivitis sense tractar pot progressar cap a periodontitis, on poden sorgir danys irreversibles en les genives. Si la periodontitis no es tracta, evoluciona destruint tot el suport de la dent i amb això l'allotjament i pèrdua d'aquest.

Els signes i símptomes de la periodontitis més comuns són:

  • Genives inflamades o  inflades, sensibles al tacte i de fàcil sagnat
  • Genives que es retreuen de les dents, fent que les dents es vegin més llargues del normal
  • Aparició de nous espais entre les dents
  • Mal alè
  • Dents fluixes
  • Dolor al mastegar i possible canvi en la manera en què s’uneixen les dents al mastegar

La principal causa de la malaltia de les genives és la "placa bacteriana", una capa enganxosa i incolora que es forma i adhereix al voltant de les dents. La neteja diària és essencial per a remoure la placa i mantenir una boca saludable. Si no es remou la placa, s'endureix i es converteix en un dipòsit rugós anomenat càlcul o tàrtar.

Què és la periodòncia?

La periodòncia és el tractament que es duu a terme per a netejar, de la forma més exhaustiva possible, les bosses al voltant de les dents per tal de prevenir danys en l'os que les envolta.

En les etapes inicials de la malaltia, el tractament usualment consisteix en raspatge i curetatge i allisat radicular. Això implica remoure la placa i càlculs de les bosses al voltant de les dents, polint i allisant les arrels.

Normalment, el tractament permet que la geniva s'adhereixi de nou a la dent o es contregui prou per eliminar la bossa. Els casos més avançats poden requerir tractaments quirúrgics. Els objectius principals d'aquests procediments són els de remoure càlculs de bosses profundes al voltant de les dents, disminuir les bosses, allisar i polir les superfícies radiculars i donar-li una forma adequada a la geniva per tal de facilitar la neteja.

En casos més avançats, on hi ha dents fluixes, podem veure'ns obligats a tractar la teva mossegada. Els tractaments addicionals poden incloure ajustos de mossegada, ortodòncia o la col·locació de pròtesi.

Com puc prevenir la periodontitis?

La periodontitis és freqüent en molts pacients, però pot prevenir-se en gran mesura. En general, es produeix per una higiene bucal deficient. Raspallar-se les dents almenys dues vegades al dia, utilitzar fil dental diàriament i realitzar-se controls dentals periòdics pot augmentar àmpliament les probabilitats de tenir un tractament reeixit per a la periodontitis, així com reduir les probabilitats de contreure-la.

Segueix les recomanacions del teu dentista per als controls periòdics. Demana'ns una consulta a Ilerdent el més aviat possible si observes algun símptoma de periodontitis. Com més aviat millor busquis atenció mèdica, més probabilitats tindràs de revertir el mal causat per la periodontitis.

DEMANA CITA ONLINE AMB NOMÉS 3 CLICS

Vull rebre les últimes novetats i promocions