rcoe març
Març 30, 2017

L'empelt de teixit connectiu per al tractament de la recessió gingival

El doctor Miquel Gensana Talarn, director mèdic de l'Institut Dental Ilerdent de Lleida, ha publicat recentment –en col·laboració amb altres autors*– un article sobre les possibilitats que ofereix l'empelt de teixit connectiu en pacients periodontals.

Sota el títol "Alternativa biològica per restauracions de classe V. Ús de l'empelt de teixit connectiu per al tractament de recessions classe III de Miller en zona estètica. A propòsit d'un cas", l'article ha estat publicat a RCOE –Revista de l'Il·lustre Consell General de Col·legis d'Odontòlegs i Estomatòlegs d'Espanya, Vol. 22 Núm. 1, març 2017–. Tal com narra en la seva introducció, "el somriure juga un paper important en l'estètica facial. En la societat actual, l'aspecte i la imatge tenen cada dia més importància i això queda reflectit en la creixent demanda dels tractaments destinats a millorar el somriure".

En aquest sentit, l'article exposa com "la recessió gingival, definida com la denudació parcial radicular pel desplaçament apical del marge gingival, involucra l'os alveolar vestibular i a la geniva lliure situada sobre ell. Els nostres pacients periodontals presenten alteracions com són la presència de triangles negres per absència de papil·les, migració dels marges gingivals i asimetries gingivals. Tot i que les lesions cervicals normalment es tracten utilitzant materials restauradors, l'opció amb empelts de teixit connectiu ha demostrat tenir beneficis estètics i de salut periodontal".

El tema s'aborda des de la perspectiva "d'un cas de quatre recessions gingivals adjacents que afecten la zona estètica i eren portadores de restauracions de compòsit classe V, les quals es van tractar mitjançant la tècnica d'empelt de teixit connectiu en combinació amb un penjoll d'avanç coronal". Del cas en qüestió, l'equip mèdic va concloure que "la tècnica de penjoll d'avanç coronal amb empelt de teixit connectiu és predictible a l'hora d'obtenir recobriment radicular en recessions gingivals amb lesions cervicals no carioses, obtenint, a més, resultats estètics satisfactoris".

A més l'article, els autors participaran en el SEPAMálaga 2017 (Congrés de la Societat Espanyola de Periodòncia i Osteointegració), que se celebrarà entre els dies 25 i 27 de maig a la ciutat andalusa, amb un Pòster sobre el cas.

 

El nombre complet de RCOE Vol. 22 Núm.1 març 2017 es podrà consultar en breu a: http://www.consejodentistas.es/comunicacion/actualidad-del-consejo/publicaciones-del-consejo/revistas-del-consejo/revista-rcoe.html

*Autors:

- Quispe López, N. (Doctor en Odontología, Universidad Alfonso X El Sabio (UAX), profesor asociado en la Clínica Universitaria Alfonso X El Sabio).

- Galán Ledesma, E. (Licenciado en Odontología, más ter universitario en Implantología Oral y Prótesis Implantosoportada UAX).

- Gensana Talarn, M. (Licenciado en Odontología UAX, especialista en Cirugía y Rehabilitación Oral, director médico de Instituto Dental Ilerdent).

- Aranda Vegas, E. (Licenciado en Odontología UAX, máster universitario en Cirugía Oral, Implantología y Periodoncia. Universidad de Málaga).

- García-Faria García C. (Licenciado en Odontología UAX, máster especialista europeo en Ortodoncia UAX.)

- Mena Álvarez, J. (Licenciado en Odontología. Universidad Complutense de Madrid. Director máster universitario en Endodoncia UAX. Doctor en Odontología UAX.)

- Morales Sánchez, A. (Médico Estomatólogo. Doctor en Medicina. Universidad de Granada.) 

DEMANA CITA ONLINE AMB NOMÉS 3 CLICS

Vull rebre les últimes novetats i promocions