acidosi
Setembre 28, 2018

La saliva és un dels millors indicadors per a la prevenció de malalties periodontals

El doctor Miquel Gensana Talarn, responsable de l’Àrea d’Implantologia de la clínica, ens explica que és l’acidosi i com afecta la nostra salut dental

Què és l’acidosi? L’acidosi és un terme clínic que designa una afecció causada per tenir massa àcid en els líquids del cos. Això passa quan l’àcid s’acumula o quan el bicarbonat (una base) es perd. Si es dóna l’extrem oposat, és a dir, si els líquids corporals tenen un excés de base, llavors estem davant l’alcalosi. Cal recordar que el pH neutre per a nosaltres està entorn del 7,2 i, si es desequilibra, el metabolisme de tot l’organisme es deteriora. El pH indica la relació àcid-base, però no en concentracions absolutes, per això els mecanismes compensatoris de l’organisme poden fer que el pH sigui normal, emmascarant una situació acidòtica. Molts autors coincideixen que l’acidosi és la porta a moltes malalties, per això és molt important la detecció per corregir-la.

Per què patim acidosi? Els principals factors desencadenants de l’acidosi són el consum de substàncies –tabac, alcohol, excés de medicaments–, una dieta no equilibrada o l’estrès, entre altres.  Els ronyons i els pulmons mantenen l’equilibri (nivell de pH apropiat) de químics anomenats àcids i bases en el cos. Aquests òrgans tenen cura de l’organisme: depuren toxines, filtren, eliminen residus, cendres de combustió, etc. Però si se saturen, deterioren (per alguna disfunció) o emmalalteixen llavors no filtren i no netegen prou.

Com afecta l’acidosi a la salut dental? Per combatre l’acidosi, l’organisme incrementa el consum de calci i minerals alcalins amb la consegüent pèrdua de massa i densitat òssia. Aquesta reducció de massa provoca mobilitat de les dents, pèrdua òssia en implants i pot provocar el seu fracàs. També pot provocar problemes com la sequedat, el mal alè i la càries.

És complicat saber si tinc acidosi? En absolut. Amb el Test d’Acidosi d’Ilerdent, en uns segons –amb una prova ràpida, indolora i no invasiva–, fem una analítica de la saliva.

A partir dels resultats, es fa una valoració pertinent, un millor diagnòstic i aportem consells de com millorar el pH.

Per Dr. Miquel Gensana i Talarn
Responsable de l’Àrea d’Implantologia de l’Institut Dental Ilerdent

DEMANA CITA ONLINE AMB NOMÉS 3 CLICS

Vull rebre les últimes novetats i promocions